2012. szeptember 4., kedd

Megérkezett az árvácska!!!

A mai napon megkezdtük az árvácska értékesítését!!!



Az árvácska (Viola wittrockiana) bájos, kedves virágaival, amelyek számtalan színben pompáznak, vonzza magára a tekinteteket és a gondozása is egyszerű.



Az ibolyafélék családjába tartozik, melyet a 19. században több faj, köztük a háromszínű árvácska vagy vadárvácska (Viola tricolor) keresztezéséből hoztak létre. Mára rengeteg színben, méretben és változatban léteznek. Az árvácskák rendszerint gyors növekedésűek, és megfelelő gondozás mellett hónapokon át virágoznak. A növények magassága fajtól függően 10-25 cm között változhat. Kezdetben zömökek, bokros növekedésűek, de a virágzás idejére megnyúlnak. Az árvácskát ültethetjük a kertbe, de balkonládákban, dézsákban és más kültéri edényekben szépen fejlődnek, amit azután az erkélyen, ablakpárkányon elhelyezve, csodás, üde színfoltokat varázsolhatunk közvetlen környezetünkbe.



Árvácska gondozása
Az árvácska könnyen nevelhető növény, gondozása viszonylag egyszerű. A virágzási idejét kitolhatjuk, ha az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen eltávolítjuk. Az árvácska a tűző napot éppúgy bírja, mint a félárnyékot. Elsősorban azonban a 10-15 C fok közötti hűvös környezetet kedveli. Nagy melegben a növény felnyurgul, kifakul, és erőtlen hajtásokat hoz. A palánták ültetésére az őszi vagy a kora tavaszi a legmegfelelőbb időpont. Ha ősszel ültetünk, tovább gyönyörködhetünk a virágokban, ebben az esetben legkésőbb szeptember végéig, október elejéig ültessük el a növényeket, hogy a téli fagyok előtt még gyökeret tudjanak ereszteni. Az árvácska palánták ültetéshez használjunk laza, tápdús, jó vízáteresztő képességű földet.




Öntözése – tápoldat
Az árvácskánkat rendszeresen és bőségesen öntözzük, két öntözés között ne hagyjuk a földjét kiszáradni. A virágzási időszakban kéthetente adjunk az öntözővízhez folyékony tápoldatot.



Betegségek
Gombás foltok: Az apró sötét foltokat a leveleken gomba okozza. A növényt különítsük el, és gombaölő szerrel permetezzük.
Gyökérrothadás: A gyökér- és szárrészeket gomba támadja meg. A beteg növényeket távolítsuk el, a többit gombaölő szerrel kezeljük. Az új palántákat ne a fertőzött földbe ültessük.
Lisztharmat: A lisztharmatnak a hűvös, nyirkos környezet kedvez leginkább. A növényt lisztharmat elleni megfelelő gombaölő szerrel permetezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...